Skip to main content

Мамографічне дослідження: навіщо це мені потрібно?

Мамографія – доступне для всіх жінок обстеження, яке швидко і безболісно виявляє різні патології грудної залози.

Мамографія дозволяє точно оцінювати в динаміці вже виявлені захворювання, своєчасно діагностувати і уточнювати клінічну картину різних патологічних змін та новоутворень.

 

Мамографія – це можливість виявляти небезпечні захворювання на ранній стадії:

  • рак молочної залози;
  • фіброзно-кістозна мастопатія;
  • фіброаденома;
  • кісти;
  • та ін.

Абсолютним показанням до мамографії грудних залоз є вік жінки від 40 років. Але, у 35-36 років при необхідності (за назначенням лікаря) можна зробити першу мамографію, у 35-50 років — мамографічне дослідження робиться 1 раз у 2 роки, від 50 років — 1 раз на рік.

Ми наполягаємо на обстеженні мамографії від 40 років, тому що у таких жінок структура грудної залози більш щільна: мамографічний метод є великочутливим та спеціфічним, саме на пошук мікрокальцинатів (в організмі кальцій відкладається не тільки при раку, але і при будь-якому порушенні обмінних процесів, далеко не завжди при раку грудної залози бувають кальцинати, вони зустрічаються як правило, при внутрипротоковой формі, відбувається звапніння стінок проток і відкладення солей. Що стосується хімічної складової, то, наприклад, при мастопатії відкладаються оксалати кальцію, а при раку фосфати кальцію). Так, ці пацієнтки будуть потребувати великого відсотку дообстежень на УЗД, що своєчасно буду дозволяти діагностувати зміни грудних залоз. Важливо розуміти, що ці два методи – взаємодоповнюючи, а не взаємовиключні.

 

!!!Слід зазначити, по даним Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВОЗ) рак грудної залози дуже помолодів і, тому потрібно зробити акцент на дослідженні саме жінок від 40 років, бо це є також стандартом Національної служби здоров’я України (пакет мамографічний на 2021р.).

Також ми не можемо ігнорувати той факт, що науково доведено онкологічною спільнотою, що Covid-19 дуже вплинув на загальні показники по Україні, це не говорить про те, що захворюванність на рак зменшився, це говорить про те, що є велика відсоткова кількість необстежених, де після ми отримаємо 3-4 стадію занедбаності, бо люди мали певний страх, це вже ми побачимо у 2022р. по статистичним даним.

Тому потрібно більше направлень не тільки з боку сімейних лікарів, акушер-гінекологів, гінекологів, хірургів, також пацієнтки мають самі право виявляти бажання на обстеження грудних залоз, з цими діями ми можемо збільшити кількість мамографічних досліджень та виявити різні захворювання на більш ранніх стадіях.

 

Протипоказаннями до мамографії є лише вагітність і період лактації.

Мамографія не вимагає підготовки. Рекомендовано обмежити косметичні засоби для тіла перед мамографією і дотримуватися правил особистої гігієни. Оскільки стан грудних залоз залежить від місячного циклу, мамографія проводиться між 5 і 12 днями після початку менструації, при менопаузі – в будь-який день.

Переваги виконання мамографії 

КНП “Міська поліклініка №3” ХМР:

  1. Застосовується сучасний цифровий рентгенівський мамограф (вимога Національної служби здоров’я України (НСЗУ));
  2. Можливість консультації з лікарем-рентгенологом, лікарем-онкологом та іншими спеціалістами;
  3. Дослідження виконується за електронним направленням або самозверненням.

У даний час мамографія є єдиним доведеним методом ранніх змін виявлення грудної залози, що застосовується у всіх міжнародних програмах скринінгу.

Це дослідження допоможе зберегти вам здоров’я, а можливо і врятувати ваше життя, своєчасно розпочатим лікуванням!

Тому, мені важливо донести до Вас та відповісти на таке очевидне та важливе питання – навіщо мені мамографія?!

Мамографія – це така сама інвестиція, як гарна посмішка, доглянута шкіра або підтягнута фігура – це інвестиція в своє жіноче здоров’я.

Тому, будь ласка, якщо вам більше 40 років, або є індивідуальні фактори ризику, запишіться на мамографію.

 

                                                                            Бережіть своє здоров’я!!!

 

З повагою до Вас, жінки

магістр медицини, лікар-рентгенолог,

лікар ультразвукової діагностики

Міхаєлян К.Х.